Pregătirea terenului se face prin frezare cu adâncimea de circa 15 cm, greblare și tăvălugire, pentru ca suprafața să fie netedă, foarte uşor compactată, fertilă.

 

Temperatura solului trebuie să fie scăzută, dar să nu fie îngheţat. Montarea se face presând uşor marginile rulourilor unele în altele. După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 5 L/m2/zi în perioada caldă, de preferat cu sistem automat de irigaţii. Tunderea se va face minim o dată pe săptămână, în perioada caldă, la 3+5 cm înălţime. Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie. Porţiuni afectate pot fi înlocuite tot cu rulouri de gazon.
Este bine de stiut ca ruloul de gazon se poate monta in orice perioada a anului, chiar si iarna daca vremea este blanda sau daca suprafata pe care se doreste a se monta rulou de gazon a fost pregatita inaintea inghetarii acesteia. Ruloul de gazon se poate monta chiar si pe un sol inghetat, cu conditia ca acesta sa fie tinut sub o copertina sau in masina de transport inainte de montajul acestuia, pentru ca rolele sa fie dezghetate sa sa nu se rupa la manipulare.

montaj gazon
Daca montarea gazonului se face primavara, vara sau toamna, la sosirea gazonului rulou la proprietatea dumneavoastra este foarte importanta depozitarea acestuia, recomandat cat mai aproape de zona care urmeaza a fi amenajata. Astfel veti scurta timpul de montare care se incearca a fi demarata imediat dupa livrarea gazonului. Daca montarea gazonului este amanata din diverse motive, incercati sa protejati gazonul rulou depozitandu-l intr-o zona umbrita sau acoperit cu o copertina, patura sau cu un carton.

Este important sa aveti terenul pregatit si sa plasati comanda pentru livrarea gazonului doar cand ati finalizat toate etapele pregatirii acestuia.

Tehnica de motare a gazonului nu este foarte dificila dar va recomandam sa aveti grija sa nu incalecati/suprapuneti rolele una peste alta iar doua role alaturate trebuie stranse bine una in cealalalta.

Este bine de stiut ca ruloul de gazon se poate monta in orice perioada a anului, chiar si iarna daca vremea este blanda sau daca suprafata pe care se doreste a se monta rulou de gazon a fost pregatita inaintea inghetarii acesteia. Ruloul de gazon se poate monta chiar Asezati primul sir de role pe langa o margine dreapta. De obicei se incepe cu capatul cel mai apropiat de locul de depozitare al gazonului. Daca doriti sa folosit roaba si aveti de trecut fie pe pamantul proaspat pregatit fie peste rolele deja montate recomandam folosirea unor scanduri late pe care sa duceti roaba incarcata cu gazon.

Rolele dimensionate in general 250cm x 40cm se monteaza in sir, una dupa alta si trebuie avut foarte mare grija la imbinarea dintre ele atat pe lungime cat si pe latime, trebuie facut in asa fel incat gazonul sa para un tot unitar la finalul amenajarii. Avand in vedere faptul ca rolele se uda in momentul decopertarii de la parcela de productie, iar cand sunt desfasurate din rola, soarele poate rapid evapora apa din ruloul de gazon in timpul executiei lucrarii de montaj, recomandam realizarea unor operatiuni de valurire/adunare/strangere a rulourilor de gazon si apoi calcarea usoara a acestora pentru a nu favoriza aparitia spatiilor intre role in special pe partea scurta de 40cm cum deseori se intampla daca nu se tine cont de acest sfat.

La finalul instalarii se incepe udarea gazonului proaspat instalat. Udarea este recomandata si in timpul montajului daca este o zi caniculara de vara iar cantitatea de gazon pe care trebuie s-o montati este mare si timpul scurs de la montarea primei role pana la finalizarea montarii este mai mare de 2-3 ore.